The daily Post

READ OUR BLOG

Heat Map (Isı Haritası – Yoğunluk Haritası) Nedir?

Heat Map (Isı Haritası) Nedir? Neden Kullanılır?

Isı haritaları, veri analizinde çok kullanılan bir yaklaşımdır ve web site analizle sınırlı değildir. Ancak internet sitelerinde, kullanıcı etkileşimini, dönüşümünü ölçmek adına çok faydalı bir araçtır. Ziyaretçilerin sayfada en çok nereye tıkladığı, nereye baktığı, gözlerini nereye çevirdikleri site yöneticileri için önem taşır. Tüm veriler bir araya geldiğinde, ortaya anlamlı bir sonuç çıkar. Örneğin kullanıcıların en çok zaman geçirdiği bölgelere, bir call to action butonu koymak iyi fikir olabilir. Web site tıklama haritalarını aşağıdaki gruplar kullanabilir:

  • UX tasarımcılar: Kullanıcı deneyimi tasarımcıları, site heat map ile tasarım analizi yapabilir.
  • Pazarlama çalışanları: CTA, banner veya ürünlerin yerleşiminde ısı haritasını dikkate alabilir.
  • Veri bilimi uzmanları: Veri uzmanları, ısı haritası verilerini analiz ederek güncelleme talep edebilir.
  • Yöneticiler: Isı haritasından çıkan kullanıcı eğilimlerini, ürün geliştirme sürecinde kullanabilir.

Sitedeki geliştirme sürecinde, aşağıdaki aşamalarda ısı haritasını kullanmak avantaj sağlar:

  • Erişilebilirlik testi: Web/mobil sitelerin kullanıcılar için işlevselliğini test etmeye yarar.
  • İçerik optimizasyonu: Blog içerik performansını, CTA butonları üzerinden ölçmeye yarar.
  • Dönüşüm: Dönüşüm oranı optimizasyon (CRO) ölçümünde kullanılabilen bir analizdir.
  • A/B testi: Sayfadaki değişikliklerin etkilerini somut şekilde ortaya koyan bir analizdir.

Isı haritaları, kullanıcıların sitenizde hangi alanlarda zaman geçirdiğini, en çok nerelere tıkladığını ve hangi bölgeleri kaydırdığını analiz eder. Bu veriler, tasarım ve pazarlama stratejilerinizi optimize etmenize yardımcı olabilir.

Hotjar Nedir?

Site Isı Haritasının Faydaları Nedir?

Heat Map

Web analiz araçları, kullanıcılar hakkında birçok bilgiye erişme şansı sunabilir. Örneğin oturum sayısı, dönüşüm sayısı, ortalama oturum süresi ve erken çıkış oranı bunlar içindedir. Fakat bu veriler, esas kritik noktayı göstermez: Kullanıcı deneyimi. Örneğin, bir form veya ürün satın alma bağlantısı kötü dönüşüm alabilir. Bunun nedenini anlamak için, kaydırma haritaları veya click map gibi bir ısı haritası kullanmak faydalıdır. Heat map nedir ve hangi avantajları sağlar diyenler için en önemli yanıt budur. Kullanıcıların, web site veya uygulamada hangi alanlardan memnun, hangilerinden memnuniyetsiz olduğunu rahatça anlarsınız.

Heat map faydaları içinde, bu başlıklar da çok önemlidir:

  • Kullanıcıların hangi ürün ve hizmetlere yüksek ilgisi olduğunu anlayabilir ve yatırım yapabilirsiniz.
  • Dönüşüm almayan ürün ve hizmetleri iyileştirebilir, sorunları her açıdan analiz edebilirsiniz.
  • Optimizasyon çalışmaları sonucunda, sayfada kalma oranı artacağından SEO performansı iyileşir.
  • Ziyaretçiler daha iyi deneyim yaşadığı için, sadakat seviyeleri de artacaktır.

Isı haritası, web sitenizin ziyaretçi davranışlarını analiz ederek hangi alanların daha fazla ilgi gördüğünü ve hangi bölgelerin az kullanıldığını anlamanıza olanak sağlar. Bu sayede kullanıcı deneyimini geliştirmek için stratejik iyileştirmeler yapabilirsiniz.

Heat Map (Isı Haritası) Çeşitleri Nelerdir?

Isı haritası türleri, her biri farklı kullanıcı deneyimini ölçmeye yarayan modellerdir. Bazıları, ziyaretçilerin sitede gezindiği bölgeleri analiz ederken bazıları ise tıklama hareketinin hangi butonlara yoğunlaştığını gözlemlemeyi sağlar. Heat map çeşitleri şu şekildedir:

  • Tıklama haritaları
  • Kaydırma haritaları
  • Fare izleme haritaları
  • Göz izleme haritaları
Sitemap Nedir?

Tıklama Haritaları (Click Map)

Click map, veya tıklama haritaları bir web sitesinde en çok hangi alanlara tıklama yapıldığını gösterir. Renk paleti genellikle, kırmızı ile mavi arasında değişir. Tıklama haritasında, en yoğun tıklama işlemi olan bölgeler kırmızı ile gösterilirken, mavi tonlarına sahip bölgeler en az tıklamanın yapıldığı yerlerdir. Mobil site veya uygulamalarda ise, kullanıcıların ekranda dokunduğu bölgeler ısı haritası içinde gösterilir. Önemli bir aksiyon (call to action) butonunun rengi maviye daha yakınsa, bu durum istenen dönüşümün alınmadığını gösterir.

Click map (tıkladıkları alanlar), scroll map (kaydırma hareketleri) ve mouse tracking map (fare hareketleri) gibi ısı haritası türleri, kullanıcıların web sitenizde nasıl hareket ettiğini görselleştirir. Bu verilerle, dönüşüm oranı optimizasyonu ve kullanıcı deneyimi iyileştirmeleri yapılabilir.

Kaydırma Haritaları (Scroll Map)

Scroll map veya kaydırma haritası, kullanıcıların sayfayı aşağı kaydırma hareketini analiz eder. Kaydırma haritaları, ziyaretçilerin en çok hangi bölgede kaldığına ilişkin fikir verir. Kırmızı ve turuncu, yoğun trafiğin olduğu bölgeleri ifade ederken, sarı ve mavi tonları kullanıcıların az zaman geçirdiği bölgeler anlamına gelir. Kaydırma hareketinin yüksek olduğu açılış sayfaları, call to action butonlarının yerleşimi için idealdir.

Tıklama haritaları, kaydırma haritaları, fare izleme haritaları ve göz izleme haritaları olmak üzere dört ana ısı haritası türü vardır. Her biri farklı kullanıcı davranışlarını analiz ederek site optimizasyonuna yardımcı olur.

Fare İzleme Haritaları (Mouse Heat Map)

Isı haritası türleri içinde yer alan fare izleme haritaları, kullanıcıların web site deneyimi esnasında fare imlecini en çok hangi bölgelerde gezindirdiğini gösterir. Mouse heat map verilerine göre kullanıcıların yoğunlaştığı bölgelere reklam banner’ı yerleştirebilir, önemli butonları koyabilirsiniz. Öte yandan SEO optimizasyon sürecinde de mouse heat map, sitede kalma süresini artırabilecek içgörüler sunabilir.

Göz İzleme Haritaları (Eye Tracking Heat Map)

Göz izleme haritaları, ziyaretçilerin sitedeki alanları sabitlemesini analiz eder ve içeriklere kaç kez bakıldığını analiz eder. Eye tracking heat map sayesinde ziyaretçilerin, sitede hangi içeriklere daha çok baktığını görmek mümkündür. Diğer ısı haritası türlerinde olduğu gibi çok bakılan bölgeler kırmızı olurken, az bakılan bölgeler mavi tonlarındadır.

Heat Map (Isı Haritası) Siteleri Nelerdir?

Heat Map

Ücretli veya ücretsiz olarak, web site – mobil uygulama ısı haritası analizi için, aşağıdaki araçları kullanabilirsiniz:

  • Smartlook
  • Hotjar
  • Crazy Egg
  • Mouseflow
  • Microsoft Clarity
  • VWO
  • FullStory
  • Lucky Orange

Heat Map (Isı Haritası) Renk Paleti Nasıl Seçilmeli?

Web site ısı haritası oluşturma aşamasında, renk paleti seçimi önemli bir konudur. Çünkü yanlış renk paleti seçimi, kullanıcı verilerini yanlış okuma anlamına gelir. Veri analizinin sorunsuz olması için, renk geçişleri iyi şekilde yapılandırılmalıdır. Genellikle geçişlerin hafif olması daha iyi analize katkı sağlar. Sert geçişler ise, sitedeki kullanıcı deneyimini olduğundan farklı aktarabilir. Aşağıdaki renk paleti oluşturma araçlarını kullanabilirsiniz:

  • VWO: Mevcut renk paletlerini özelleştirmeyi sağlar, ısı haritası renklerini düzenler.
  • Python Seaborn: Proje için en iyi renk paleti önerisini yapabilir, API üzerinden kullanım mümkündür.

Sonuç olarak, ısı haritaları veri görselleştirme sürecinin önemli bir parçasıdır. Kullanıcı davranışının analizini okumak, projeleri iyileştirmek adına ısı haritası doğru kaynaklardan biridir. Mobil veya masaüstü siteler için farklı araçlar ve yaklaşımlar söz konusudur. İyi bir renk paleti kullanımı ile UX sürecini heat map araçları ile doğru okuyabilir, sitenizi ziyaretçiler açısından daha iyi bir noktaya getirebilirsiniz.

Vergi Dilimleri, 2024 Vergi Dilimleri

Bir ülkenin vergi politikaları, toplumun ekonomik yapısını belirlemede kilit bir rol oynar. Vergi dilimleri, gelir vergisi gibi vergilendirme sistemlerinde belirlenen farklı gelir seviyelerine göre uygulanan oranları ifade eder. 2024 yılı için güncellenen vergi dilimleri, mali durumlarına göre bireylerin vergi ödemelerini belirlemede önemli bir unsurdur.

Vergi politikalarının nasıl şekillendiği ve vergi dilimlerinin nasıl belirlendiği, bir ülkenin ekonomik geleceği ve toplumun mali refahı için kritik bir konudur. Ideasoft olarak sizin için hazırladığımız bu içerikte vergi dilimleri nedir, nasıl hesaplanır, 2024 vergi dilimleri nasıldır gibi daha pek çok soruya yanıt bulacağız.

 

Vergi Dilimleri Nedir?

Vergi dilimlerinin hesaplanmasını anlayabilmek için öncelikle vergi dilimleri nedir sorusunun cevabını bulmak gerekiyor. Vergi dilimleri, vergilendirme sistemi içinde gelirlerin farklı seviyelerine göre belirli oranlarda vergi alınmasını sağlayan bir kavramdır. Genellikle vergi dilimleri, gelir düzeylerini belirli aralıklara ayırarak her bir aralık için farklı vergi oranları uygulamayı içerir.

Bir vergi dilimi sistemine göre, belirli gelir dilimindeki gelirler için belirli bir vergi oranı uygulanır. Gelir seviyesi arttıkça daha yüksek vergi oranlarına tabi olunabilir. Gelir vergisi dilimleri vergi mükelleflerinin farklı gelir seviyelerine göre adil bir şekilde vergilendirilmesini sağlamak için kullanılır.

 

Vergi Dilimleri Nasıl Hesaplanır?

Vergi dilimleri hesaplama ve uygulama, genellikle aşağıdaki adımlar üzerinden gerçekleştirilir:

Gelir Aralıklarının Belirlenmesi

Vergi dilimlerini oluşturmak için gelir aralıkları belirlenir. Örneğin, bir vergi sistemi için 0 TL ile 20.000 TL, 20.001 TL ile 50.000 TL, 50.001 TL ile 100.000 TL gibi aralıklar belirlenebilir.

Vergi Oranlarının Belirlenmesi

Her bir gelir dilimi için geçerli gelir vergisi oranları belirlenir. Örneğin, belirli bir aralıktaki gelir için %10, %20, %30 gibi vergi oranları belirlenebilir.

Vergi Hesaplama

Vergi mükellefinin geliri, vergi dilimlerine göre gruplandırılır ve her dilim için belirlenen vergi oranları kullanılarak vergi hesaplanır. Örneğin, bir kişinin geliri 35.000 TL ise bu gelir 20.001 TL ile 50.000 TL arasındaki dilime denk gelir ve bu dilime özgü vergi oranı kullanılarak vergi hesaplanır.

Vergi Ödemesi

Hesaplanan vergi miktarı, ilgili dilime göre belirlenen vergi oranıyla çarpılarak vergi mükellefi tarafından ödenmesi gereken vergi tutarı bulunur.

Vergi dilimleri, vergi yükünü gelire göre daha adil bir şekilde dağıtmayı amaçlar. Her ülkenin vergi sistemleri farklılık gösterir ve vergi dilimlerinin belirlenmesi ile ilgili kurallar ve oranlar ülkelere göre değişebilir. Bu nedenle vergi dilimleri ve vergilendirme sistemleri, genellikle ilgili ülkenin vergi kanunları ve vergi politikalarına bağlı olarak belirlenir.

 

 

2024 Vergi Dilimleri Nasıldır?

2024 vergi dilimleri aşağıdaki tablodaki gibidir:

70.000 TL’ye kadar 15%
150.000 TL’nin 70.000 TL’si için 10.500 TL, fazlası 20%
370.000 TL’nin 150.000 TL’si için 26.500 TL (ücret gelirlerinde 550.000 TL’nin 150.000 TL’si için 26.500 TL), fazlası 27%
1.900.000 TL’nin 370.000 TL’si için 85.900 TL, (ücret gelirlerinde 1.900.000 TL’nin 550.000 TL’si için 134.500 TL), fazlası 35%
1.900.000 TL’den fazlasının 1.900.000 TL’si için 621.400 TL, (ücret gelirlerinde 1.900.000 TL’den fazlasının 1.900.000 TL’si için 607.000 TL), fazlası 40%

Bu vergi dilimleri tablosu 2024 yılındaki Türkiye vergi oranlarını gösterir.

Vergi Dilimleri ve Vergi Matrahı İlişkisi

Vergi dilimleri ve vergi matrahı arasında yakın bir ilişki vardır. Zira vergi matrahı, vergiye tabi tutulan gelirin belirlendiği temel unsurdur. Vergi dilimleri de bu gelirin farklı seviyelerine göre belirli vergi oranlarının uygulandığı aralıkları temsil eder.

Vergi matrahı, vergilendirme işlemi sırasında vergi hesaplanması için temel alınan gelir veya kazanç miktarını ifade eder. Vergilendirme genellikle belirli bir zaman dilimi içinde (örneğin bir yıl) elde edilen gelire dayalı olarak yapılır. Vergi matrahı, gelir vergisi için brüt gelirin vergi indirimleri, istisnalar veya giderler düşüldükten sonra kalan kısmıdır.

Vergi dilimleri, vergi matrahının belirli aralıklara ayrılarak her bir aralık için farklı vergi oranlarının uygulandığı sistemdir. Yani vergi matrahı, vergi dilimlerine dahil edilen geliri temsil eder. Vergi dilimleri genellikle gelir düzeylerini belirli aralıklara ayırır ve her bir aralık için farklı vergi oranları uygular.

Vergi dilimleri ve vergi matrahı birlikte çalışarak vergi sistemindeki vergi oranlarının belirli gelir aralıklarında adil bir şekilde uygulanmasını sağlar. Vergi matrahı arttıkça veya azaldıkça vergi mükellefleri farklı vergi dilimlerine girebilir ve bu dilimlere özgü vergi oranlarından faydalanabilir. Bu şekilde, vergi matrahındaki değişiklikler vergi yükünü etkileyebilir.

 

Vergi Dilimleri ve Vergi Oranları Arasındaki Farklar

Vergi dilimleri ve vergi oranları, vergilendirme sistemlerinde gelir seviyelerine göre belirli vergi tarifelerinin oluşturulmasında kullanılan kavramlardır. Vergi dilimleri geliri belirli aralıklara ayırırken vergi oranları bu dilimlere ait gelirler üzerinden uygulanan vergi yüzdelerini ifade eder.

Vergi dilimleri, gelir düzeylerini belirli aralıklara gruplandırarak her bir aralık için farklı vergi oranlarının uygulanmasını sağlar. Örneğin; düşük gelire sahip kişiler için düşük vergi oranları, daha yüksek gelir seviyesine sahip olanlar için ise yüksek vergi oranları belirlenebilir. Bu şekilde vergi dilimleri, vergi mükelleflerinin farklı gelir seviyelerine göre vergilendirilmesini sağlar.

Öte yandan, vergi oranları vergi dilimlerine özgü olarak belirlenir ve her bir gelir dilimindeki vergi matrahı üzerinden uygulanır. Belirli bir gelir dilimine ait vergi oranı, o dilime düşen gelir miktarı üzerinden hesaplanarak vergi miktarını belirler. Yani vergi oranları, vergi dilimlerindeki gelirlerin vergilendirilmesinde kullanılan yüzdelik oranları ifade eder.

Vergi dilimleri ve vergi oranları, vergi sistemlerinde gelir dağılımını dengeli bir şekilde sağlamak ve vergi yükünü gelire göre adil bir şekilde dağıtmak için kullanılır. Bu kavramlar, vergi politikalarının oluşturulmasında ve vergi mükelleflerinin vergilendirilmesinde önemli bir rol oynar.

 

Vergi Dilimleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Vergi Dilimleri Kaç Yılda Bir Değişir?

Vergi dilimleri ülke vergi politikalarına bağlı olarak değişebilir. Bazı ülkelerde vergi dilimleri yıllık veya daha sık periyotlarda revize edilirken diğerlerinde ise belirli zaman aralıklarında veya ekonomik koşullara göre değişebilir.

Vergi Dilimleri Neye Göre Değişir?

Vergi dilimleri genellikle ekonomik durumlar, enflasyon oranları, gelir dağılımı gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ayrıca vergi politikaları, hükümetlerin bütçe gereksinimleri ve vergilendirme adaleti gibi durumlarını da dikkate alarak revize edilebilir.

Vergi Dilimleri Üzerine Vergi Planlama Stratejileri Nelerdir?

Vergi dilimleri üzerine vergi planlama stratejileri, gelirin belirli aralıklarda tutulması veya harcamaların optimize edilmesi gibi yöntemleri içerir. Ayrıca, vergi avantajlarından faydalanmayı sağlayan yasal düzenlemelere uygun şekilde finansal planlama yapılabilir.

Gelir Vergisi Nasıl Beyan Edilir?

Gelir vergisi, genellikle yıllık olarak vergi beyannamesi doldurularak beyan edilir. Vergi mükellefleri; gelir, gider, vergi indirimleri gibi unsurları içeren belirli bir döneme ilişkin gelirlerini ve vergilendirilebilir mallarını bildirirler.

Gelir Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Gelir vergisi, vergi kanunlarına göre belirli bir dönemde ödenmesi gereken vergi türüdür. Genellikle ülkelerin vergi takvimine göre yıllık olarak veya belirli periyotlarda ödenir, ödeme tarihleri vergi yasalarına göre değişebilir.

 

 

Rich Snippets Nedir? Çeşitleri ve Kullanım Yöntemleri

Google ve yaygın kullanılan diğer arama motorları, arama motoru ortamındaki kullanıcı – site ilişkisini en ideal düzeye getirmek için geliştirmeler yaparlar. Bu geliştirmeler sayesinde hem kullanıcı deneyimi artar hem de kaliteli web siteleri öne çıkma fırsatı yakalar. Siz de arama motorları tarafından sunulan birtakım özellikler ile e-ticaret sitenizi daha dikkat çekici hale getirebilir ve daha fazla potansiyel müşteriye ulaşabilirsiniz. Bu konuda izleyebileceğiniz yollardan biri, rich snippets çeşitlerinden faydalanmak olabilir.

Rich Snippets Nedir?

Rich snippets (zengin veri), SERP’te klasik arama sonuçlarından daha fazla dikkat çeken ve kullanıcıya site hakkında daha fazla bilgi veren bir uygulamadır. Web sitesi geliştiricileri tarafından tanımlanan yapılandırılmış verileri okuyan Google, arama sonuçlarında bu kodlamalardan elde ettiği bilgileri rich snippets olarak kullanıcıya gösterir.

Klasik bir arama sonucu “URL – Title (Başlık) – Description (Açıklama)” şeklinde gösterilir. Eğer sonuçlardaki sitelerden birinde, aratılan anahtar kelime ile alakalı veriler mevcutsa, bu klasik şemanın altında söz konusu veriler de görünür. Örneğin bir ürün arayan kullanıcı, ürünle ilgili fiyat, renk, model gibi detayları siteye girmeden görebilir.

Aynı şekilde yemek tarifi arayan kullanıcılar hazırlama süresi ve kalori, belirli bir şarkıyı arayan kullanıcılar ilgili şarkının çıkış tarihi ve yazarı, bir kurum hakkında araştırma yapan kullanıcılar logo, kuruluş tarihi, adres gibi bilgileri zengin veri olarak görür. Bunlar gibi kullanılabilir 100’den fazla rich snippets türü vardır.

Rich Snippets Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Zengin ve faydalı içeriklerden oluşan bir web sitesine sahip olmak, her zaman ön planda olmak anlamına gelmez. Çünkü öncelikle bu içeriklerden arama motorunu haberdar etmek gerekir. E-ticaret siteniz hem arama motoru hem de kullanıcı dostu olduğu takdirde rich snippets gösterimi sağlanır. Bu doğrultuda zengin veriler, kullanıcıların bilgiye daha hızlı ve kolay ulaşmasını sağlarken e-ticaret sitenize de farklı faydalar sağlar.

Arama Sonuçlarında Daha Fazla Yer Kaplayın

Arama sonuçlarında daha fazla yer kaplamak için, arama motoru reklamlarına yatırım yapmak isteyebilirsiniz. Fakat bunun için bir reklam bütçesi ayıramıyorsanız, zengin verilerle de aynı etkiyi yaratabilirsiniz. Rich snippets içeren siteler, klasik sonuçlardan daha fazla bilgi gösterebildiği için arama sonuçlarında daha geniş bir yer kaplar. E-ticaret sitenizi yapılandırılmış verilerle destekleyip rich snippets’a sahip olmasını sağlarsanız, siteniz arama sonuçlarında daha fazla yer kaplayarak daha görünür olur ve rakiplerinize karşı daha avantajlı olabilirsiniz.

Kullanıcıların Dikkatini Çekin

Rich snippets’a sahip bir sitenin daha dikkat çekici olması kaçınılmazdır. Kullanıcılar daha farklı görünen, daha fazla bilgi veren ve detay içeren sonuçlara daha fazla ilgi gösterir. Bu yöntemi kullanarak SERP’te fark yaratarak daha fazla kullanıcının ilgisini çekebilir ve kullanıcıların e-ticaret sitenizde alışverişe başlama ihtimalini artırabilirsiniz.

CTR’ınızı Artırın

E-ticaret sitenizin CTR’ının, yani tıklama oranının artması için arama sonuçlarında daha fazla yer kaplayıp kullanıcıların dikkatini çekmesi lazım. Zengin veriler bu iki konuda da fayda sağlayabildiği için, CTR’ı yükseltmenin en faydalı yöntemlerinden biri olarak kabul edilir. Kullanıcıyı tıklamaya teşvik eden bilgilere ve görünüme sahip bir sitenin tıklama oranı her zaman ideal seviyeye ulaşır.

E-ticaret Sitelerinin Tercih Edebileceği Rich Snippets Çeşitleri Nelerdir?

Google, her site tipine ve sektörüne uygun bir şekilde kullanılabilecek farklı zengin veriler geliştirmiştir. Bu noktada e-ticaret siteleri için kullanışlı olan bazı formatlar kullanıldığında rich snippets olarak öne çıkma ihtimali artar ve bu da satışlara etki eder. Rich snippets’lar için veri yapılandırma sürecinde Schema.org’u kullanabilir, hazırladığınız kodu Zengin Sonuçlar Testi ile doğrulayabilirsiniz.

Ürün Şeması (Product Schema)

E-ticaret siteleri için bir çeşit dijital pazarlama aracı olarak da bahsedebileceğimiz ürün şeması, “Product” işaretlemesi ile kullanılan bir rich snippets çeşididir. Bu şema ile arama sonuçlarında, görseller sekmesi de dahil olmak üzere ürünler ile ilgili ayrıntılı bilgiler gösterilir.

Şema dahilinde ürünler ile ilgili fiyat, stok durumu ve yorum puanı gibi detaylar arama sonuç sayfasında gösterilmekle birlikte görseller sekmesinde de “Ürün” rozeti ile ürünün görseli görünür. Ürün şeması, tek bir ürün sayfasına özel olarak ya da söz konusu ürünü satan farklı satıcıların bilgilerini içeren toplayıcı sayfası şeklinde tasarlanabilir.

Yorum ve İnceleme Snippet’i

Yorum ve inceleme snippet’i, kullanıcıların ürün kalitesi ve performansı hakkında fikir edinmesini sağlar. Ürünü satın aldıktan sonra incelemelerini site içerisindeki yorum kısmında belirten kullanıcıların verdiği bilgiler doğrultusunda oluşturulur ve sarı – gri yıldızlarla gösterilir. Yıldızların yanında 1 ile 5 arasında bir puan ve toplam oylama sayısı da gösterilir. Bu snippet sayesinde ürünlerinizin satış potansiyelini artırabilirsiniz.

Ürün Özellikleri

Spesifik ürünler üzerinden yapılan aramalar için e-ticaret sitelerine en fazla fayda sağlayan rich snippets çeşitlerinden biri, ürün özelliklerini içeren formattır. Bu tip bir zengin veri ile kullanıcı, sonuç sayfasında doğrudan ürünün teknik özelliklerini okuyabilir. Örneğin bir cep telefonu modeli aratıldığında, ürünün ekran boyutu, kamera çözünürlüğü, depolama kapasitesi gibi özellikleri, sonucun altında rich snippet olarak gösterilir. Bu sayede kullanıcı aradığı ürünün hangi e-ticaret sitesinde olduğunu önceden bilir ve kendisi adına faydalı olan siteye girer.

Yapılandırılmış Veri Nedir? Rich Snippets ile İlişkisi Nedir?

Yapılandırılmış veriler, site içerisindeki bilgilerin, arama motoru tarafından daha kolay algılanabilecek bir şekilde kodlanmış halidir. Bu kodlar site sahibi ya da bir geliştirici tarafından siteye eklendiğinde, sitedeki güncel veriler arama motoruna iletilir.

Rich snippets ile yapılandırılmış veri arasında yakın bir ilişki vardır. Çünkü arama motoru, sadece yapılandırılmış verileri zengin veri olarak kabul eder. Örneğin bir ürünün açıklamasında yer alan özellikler yapılandırılmış veri olarak işaretlenmezse, arama sonuçlarında rich snippets olarak gösterilmez.

E-ticaret Siteleri için KPI Nedir? KPI Örnekleri Nelerdir?

E-ticaret siteniz web ağında yer alır, dijital pazarlama ile desteklenir, ürünleriniz incelenir, sipariş ve ödeme online şekilde yapılır. Tüm dinamikler, varlığın sanal ortamdaki etkinliğini gösteriyor olsa da aslında her şey sanal değildir. Örneğin, ekibiniz.

Firmanızı geliştiren, organizasyonları yöneten, projeler yaratan ve e-ticaret sitenizi daha ileriye taşıyan bir ekiple çalışırsınız. Bir yandan sitenizin performansını ölçerken bir yandan da personellerin performansını ölçmeniz, asıl hedeflerinize ne derecede ulaştığınızı görmenizi sağlar. Peki, bunun için doğru performans göstergelerini, yani KPI’lar belirlediniz mi?

KPI Nedir? KPI Ne Demek?

Key Performance Indicator teriminin Türkçe karşılığı “Anahtar Performans Göstergesi” olarak kabul edilmiştir. Buradaki “anahtar” kelimesi, belirlenen hedeflerin anahtar kavramlarla açıklanmasını ifade eder. “Performans” kelimesi, hedefe ulaşmak için ortaya konan performansın derecesinden bahseder. Son kelime olan “gösterge” ise hedefe ulaşılıp ulaşılmadığı ile ilgili sonucu gösterir. Özetleyecek olursak KPI, temel hedeflerin ölçümlenmesidir.

Küçük ya da büyük ölçekli proje ve görevlerde, kısa ya da uzun vadeli KPI’lar belirlenebilir. KPI’lar ulaşılmak istenen hedefi ölçülebilir bir şekilde gösterir ve belirlenen hedefe ulaşma sürecinde hangi adımda daha başarılı çalışmalar yapıldığını görmeye yarar. Bu noktada anahtar performans göstergeleri, klasik motivasyon hedeflerinden ayrılırlar. Çünkü bu göstergelerin sayısal verilerle ölçülebilmesi gerekir. Ölçülebilir değerlere sahip olmayan hedefler, KPI olarak kabul edilemez.

E-Ticaret İş Birimleri İçin KPI Örnekleri Nelerdir?

Her işletmenin, sektörün, departmanın, hatta bireyin farklı bir KPI havuzu vardır. Çünkü bu göstergelerin ölçümü, içinde bulundukları senaryolara ve koşullara göre değerlendirilir. E-ticaret iş birimleri için verilebilecek örnekler ise geçmişle alakalı ya da geleceği öngörebilen kavramlardan oluşabilir. Bu göstergeler, ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitlendirilebilir ve özelleştirilebilir.

Genel KPI’lar, Şirket Hedefleri

Şirket hedeflerini kapsayan genel KPI’lar, çoğunlukla finans ile ilgilidir. Yeni kurulan şirketlerde geleceğe yönelik ilerleme haritası çıkarmak, aktif hizmet veren şirketlerde ise büyüme sürecinin doğru adımlarla ilerlemesini sağlamak adına belirlenebilir.

  • Brüt kâr
  • Net kâr
  • Faaliyet kârı
  • Aktif kârlılık
  • Borç – özsermaye oranı
  • Özsermaye getiri oranı
  • Yatırım getirisi
  • Yıllık gelir artışı

İnsan Kaynakları Birimleri İçin KPI Örnekleri

E-ticaret sitesinin genel başarısını doğrudan etkileyen insan kaynakları birimi, personelleri ve çalışma ortamını kapsar. Bu doğrultuda işletmenin başarılı olması için öncelikle personel özelinde başarı yakalanması gerekir. İnsan kaynakları birimleri için belirlenen anahtar performans göstergeleri, çalışanların mutlu ve başarılı olmasını sağlayacak şekilde seçilir.

  • Maaş rekabet oranı
  • Ortalama çalışma süresi
  • Çalışma başına düşen eğitim saati
  • İşe alım süresi
  • Açık pozisyonlara yanıt oranı
  • Çalışan memnuniyet endeksi
  • Çalışan bağlılığı seviyesi

Dijital Pazarlama İçin KPI Örnekleri

E-ticaretin en önemli parçalarından biri olan dijital pazarlama, ancak başarılı bir şekilde yönetildiği takdirde verimli olur. Bu verimliliği etkileyen metrikler doğrultusunda göstergeler belirlenebilir.

  • Site trafiği
  • Mobil site trafiği
  • Blog trafiği
  • Trafik kaynağı
  • Tıklanma
  • E-mail açma oranı
  • Yeni ziyaretçiler
  • Geri gelen ziyaretçiler
  • Oturum süresi
  • Sitede geçirilen süre
  • Hemen çıkma oranı
  • Ziyaret başına görüntülenen sayfa sayısı
  • Sosyal medya katılımı

Müşteri İlişkileri Birimi İçin KPI Örnekleri

E-ticaret sitesinin müşteri durumunu izlemek için KPI’lar kullanılabilir. Müşteri memnuniyetini ölçmek ve bu deneyimi iyileştirmek adına gerekli çalışmaları kapsayan KPI’lar belirlenebilir.

  • Müşteri memnuniyeti endeksi
  • Müşteri bağlılığı
  • Müşteri yaşam süresi
  • Müşteri koruma oranı
  • Müşteri kaybı oranı
  • Müşteri şikayetleri
  • Net tavsiye skoru
  • Çevre destek puanı
  • Müşteri hizmetleri e-mail sayısı
  • İlk yanıt süresi

Satış Departmanı İçin KPI Örnekleri

Satış oranlarının artması ve daha fazla kâr elde etmek, satış departmanının KPI’larda gösterdiği başarı ile doğru orantılıdır. Bu departman, e-ticaret sitesindeki başarının sürdürülebilir olmasını sağladığı için seçilen göstergelerde titiz davranılmalıdır.

  • Satış miktarı
  • Satılan malların maliyeti
  • İşlem sayısı
  • Ürün ilişkisi
  • Rekabetçi fiyatlandırma

KPI Belirlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Anahtar performans göstergelerini uygulamaya koymak ve başarılı olmak kadar, belirlemek de son derece ciddi bir önem taşır. Belirleme sürecinde ise profesyonellerden destek almak faydalı olabilir. KPI belirleme süreci için genellikle “SMART” hedef yöntemi uygulanır. Bu yönteme göre belirlenecek göstergeler şu özellikleri taşımalıdır:

  • Spesifik (Spesific)
  • Ölçülebilir (Measurable)
  • Ulaşılabilir (Achievable)
  • İlgili – Gerçekçi (Relevant – Realistic)
  • Zamanlı (Time Bound)

Anahtar performans göstergelerini yukarıdaki nitelikleri taşıyacak şekilde belirledikten sonra, aşağıdaki öneriler doğrultusunda geliştirerek başarı oranınızı artırabilirsiniz.

Gerçekçi Hedefler Koyun

Büyük başarılar elde etmek için büyük hedeflere yönelmek isteyebilirsiniz. Fakat koyduğunuz hedefler gerçekçi değilse, başarısızlık dışında bir sonuç beklemek pek mümkün olmaz. Bu gerçekçilik sadece büyük hedefler için değil, olması gerektiğinden daha küçük hedefler için de geçerlidir. Sonucun başarılı olması için çok basit hedefler seçmek de olumsuz etkiler yaratır. Gerçekçi olmayan hedefler personelleri de olumsuz etkiler ve motivasyon kaynağı değil, stres kaynağı olur. Dolayısıyla e-ticaret sitenizin durumunu, şirketinizin kaynaklarını ve çalışanlarınızın profillerini göz önünde bulundurarak KPI’larınızı belirlemelisiniz.

Düzenli Olarak Ölçün ve Güncelleyin

KPI’ları kısa, orta ya da uzun vadeli görevler özelinde belirlemiş olabilirsiniz. Bu doğrultuda kısa vadeli görevlerin tamamlanması ile birlikte ölçüm yapabilirsiniz. Orta ve uzun vadeli görevlerde ise göstergeleri belirli periyotlarla ölçüp ne durumda olduğunuza bakmanız faydalı olabilir. Görevlerin tamamlanmasının ardından başarısız göstergeleri başarılı olabilecek, başarılı göstergeleri ise daha başarılı olabilecek şekilde güncellemelisiniz. Başarı oranı beklentilerinizi karşılayan göstergeleri ise geliştirebilir ve stabil tutabilirsiniz.

Başarıyla Tamamlanan KPI’lar İçin Ödüllendirme Yapın

Bir ya da birkaç KPI metriğinin başarıyla tamamlanması, e-ticaret sitenizi pek çok farklı konuda yukarı taşır, yani ödüllendirir. Siz de kendinizi ve ekibinizi bu başarı için ödüllendirebilirsiniz. Çünkü başarının devamı için çalışanların memnuniyeti, en önemli belirleyici etkenlerden biridir. Yeterli konsantrasyonu ve motivasyonu bulamayan bir ekip, basit hedeflerde bile başarısız olabileceği için bu küçük dokunuşları yapmayı ihmal etmeyin.

E-Ticaret Sitelerinin KPI’ları Nelerdir?

E-ticaret siteleri için kullanılan KPI’lar genel olarak bazı standartlara sahip olsa da dönemsel olarak değişebilir. Ayrıca farklı sektörlerde ürün ve hizmet satışı yapan e-ticaret sitelerinin anahtar performans göstergeleri de farklı olabilir. Yaygın kullanılan e-ticaret KPI’larından bazıları aşağıdaki gibidir.

Alışveriş Sepeti Dönüşüm Oranı

  • Formül: (Sipariş veren ziyaretçi sayısı / Sepete ürün ekleyen toplam ziyaretçi sayısı) x 100
  • Raporlama Sıklığı: Aylık, 6 aylık, yıllık.
  • KPI Hedefi Örneği: %80*

Ziyaretçi Başına Gelir

  • Formül: Ziyaretçilerin ürettiği toplam gelir / Toplam ziyaretçi sayısı
  • Raporlama Sıklığı: Aylık, 6 aylık, yıllık.
  • KPI Hedefi Örneği: 200 TL*

Yeni Müşteri Edinme Oranı

  • Formül: (Seçilen tarihler arasında edinilen yeni müşteriler / Seçilen tarihler arasındaki toplam müşteri sayısı) x 100
  • Raporlama Sıklığı: Gün, hafta, ay ve yıl üzerinden özelleştirilebilir.
  • KPI Hedefi Örneği: %25*

Tekrar Sipariş Veren Müşteri Geliri

  • Formül: (Tekrar sipariş veren müşterilerden elde edilen gelir / Tüm müşterilerden elde edilen gelir) x 100
  • Raporlama Sıklığı: 3 aylık, 6 aylık.
  • KPI Hedefi Örneği: %50*

Sipariş Başına Tanıtım Maliyeti

  • Formül: (Reklam ve pazarlama giderleri / Toplam sipariş sayısı) x 100
  • Raporlama Sıklığı: Aylık.
  • KPI Hedefi Örneği: 20 TL*

* Rakamlar sadece örnektir, gerçek verilere dayanmamaktadır.

Doğru KPI’lar Belirlemek Neden Önemlidir?

Tamamlanan bir görevi yanlış anahtar performans göstergeleri dahilinde değerlendirmek, başarılı bir görevi başarısız gibi gösterebilir. Doğru hedefler belirlemek, üzerinde çalışılan görevin en doğru ve en kısa yoldan başarıya ulaşmasını sağlar. Ayrıca doğru KPI’lar varsayımsal yaklaşımları ortadan kaldırarak geleceğe yönelik riski düşük, doğruluk oranı yüksek tahminler yapmaya olanak tanır. Aynı zamanda şirketin durumunu ve personellerin performansını genelgeçer ifadelerle değil, gerçek verilerle ifade edebilmek için önem arz eder.

Black Hat SEO Nedir? Zararları Nelerdir?

E-ticaret siteniz ne kadar göz önünde olursa, potansiyel müşterilerin sizi tercihi etme ihtimali de o kadar artar. Kazancınızın artması için de bu ihtimalin yüksek olması gerekir. Ama bu ihtimal kendi kendine artmaz. Sizin de bir şeyler yapmanız gerekir; SEO gibi. Dükkânınızı açtığınız sokak, arama motoru sonuç sayfası olduğu için bu konuda yapılacak bir optimizasyon çalışması ile e-ticaret sitenizi insanların yürüdüğü bu dijital sokakta öne çıkarabilirsiniz.

Tabii öne çıkarken sokağın kurallarını çiğnerseniz, sokaktan atılırsınız. Kısaca; arama motoru kurallarını ihlal eden yöntemlerle sonuçlarda üst sıralara çıkarsanız, düşüşünüz, yükselişinizden daha hızlı olur. Kural dışı çalışmalar ise “Black Hat SEO” adı ile anılır.

Black Hat SEO Nedir?

Black Hat SEO; bir web sitesini organikmiş gibi görünen ama organik olmayan yöntemlerle üst sıralara çıkaran birtakım arama motoru optimizasyonu tekniklerinden oluşur. Bu teknikler, normal şartlarda organik SEO için kullanılan tekniklerdir fakat Black Hat’te “abartılarak” kullanılırlar. Söz konusu yöntemler doğrudan arama motoru algoritmasına odaklanarak uygulanan agresif yöntemlerdir.

Arama motorları, faydalı içeriğe sahip web sitelerini daha üst sıralarda göstererek kullanıcı için faydalı olmaya çalışır. Dolayısıyla bir sitenin üst sıraya çıkması, kullanıcıya faydalı olmasıyla alakalıdır. Black Hat SEO, sitenin faydalı olduğu konusunda kullanıcıyı değil, arama motorunu ikna etmeye çalışan bir çalışmadır. Ama bunu yanıltıcı bir şekilde yapar. Çünkü zaten faydalı bir site arama motorunda öne çıkar. Bu yöntem, faydasız bir sitenin faydalı olduğu konusunda arama motorunu kandırır.

E-Ticaret Sitenizde Neden Black Hat SEO’dan Uzak Durmalısınız?

Dijital yöntemler ve pazarlama araçları, e-ticaret siteleri özelinde çok daha hassas bir şekilde kullanılmalıdır. Çünkü e-ticaret sitenizde ürün ya da hizmet satışı yaparsınız ve müşterilerinizin sizden alışveriş yapmasını sağlayan en önemli unsur, güvendir. Dolayısıyla uygulayacağınız yöntemleri kurallara göre seçmeli ve güvensiz bir hava yaratmamalısınız. Bunun için de Black Hat SEO’dan uzak durmalısınız.

Black Hat SEO, kısa vadede oldukça etkili bir yöntemdir. Bu yöntemi kullanırsanız, çok kısa sürede arama motorunda zirveye yerleşebilirsiniz. Ama orada kalmanız imkânsızdır. Çünkü arama motorları sürekli güncellenen algoritmalara sahiptirler ve inorganik davranışları algılayarak bu davranışları sergileyenleri cezalandırır. Dolayısıyla e-ticaret siteleri için tamamen faydasız, hatta çok zararlı bir uygulamadır.

E-ticaret siteniz için bu yöntemi kullandığınızda, sadece arama motorunu değil sizden hizmet almak isteyen müşterilerinizi de kandırmış olursunuz. Bu gibi olumsuz durumlar tüketiciler arasında hızla yayılır ve siz kısa sürede zirveye yerleştiğinizi sanarken, o kısa süre içinde marka değeriniz hızlı bir şekilde düşer.

Satış hacminizin büyümesi için arama sonuçlarında yukarılarda olmak elbette gereklidir. Fakat bunu doğal yöntemlerle yaparak uzun vadede düzenli bir başarı elde edebilirsiniz. Bu konuda e-ticaret sitenizin ihtiyaç duyduğu uygulama, makul miktarda SEO çalışmasıdır. Black Hat, sitenize aşırı doz SEO enjekte eder ve geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurur.

En Çok Yapılan ve Uzak Durulması Gereken Black Hat Uygulamaları Nelerdir?

Arama motoru algoritmaları sürekli geliştirildiği için sürekli yeni Black Hat teknikleri ile karşılaşmamız mümkün. Fakat modası geçmeyen bazı teknikler var. Bu teknikler, arama motorundaki görünürlüğe doğrudan etki edebildikleri için sürekli kullanılırlar. Söz konusu tekniklerin e-ticaret siteleri için de uygulanması da mümkündür. Ama yeniden altını çizelim, arama motoru bu uygulamalardan hoşlanmaz. O nedenle bu teknikler, aslında uzak durmanız gereken tekniklerdir.

İçerik Gizleme

İçerik gizleme, web sitelerini “iki yüzlü” bir hale getirir. Bu yöntemde arama sonuçlarında görünmeye etkisi olan anahtar kelimeleri içeren bir yazılı içerik, sayfanın arka planı ile aynı renkte olacak şekilde siteye eklenir. İçerik kullanıcı tarafından görülemezken arama motoru tarafından görülebildiği için, site o içerik özelinde arama motorunda üst sıralara çıkabilir. Kullanıcı aslında başka bir konuda arama yapmışken kendisini alakasız bir sitede bulur. Normal şartlarda o siteye tıklamayacak olan kullanıcıları yanıltarak tıklamalarını sağlayan bu yöntem, web sitenin trafiğini artırmak için uygulanır.

Hacklink

Black Hat SEO’nun en etkili yöntemlerinden biri olan hacklink, aslında başlı başına bir bilişim suçudur. Çünkü bu yöntem, bir web sitesini hacklemek suretiyle uygulanır. Örneğin ayakkabı sektörünün öncü markalarından birinin web sitesi hacklenir ve o siteden, ayakkabı satan bir e-ticaret sitesine link verilir. Kullanıcılar öncü markaya güvendikleri için onun referansıyla linki verilen e-ticaret sitesine yönelirler ve alışveriş yapma ihtimalleri artar. Elbette söz konusu öncü marka, sitesinin hacklendiğini kısa sürede fark eder. Dolayısıyla bu uygulama, hacklink uygulayan sitenin prestijini düşürür ve site yoğun trafik çekse bile bu durum alışverişe yansımaz. Ayrıca hacklenen siteler, ilgili siteyi Google’a şikayet ederek tüm sayfalarının indeksten kaldırılmasına kadar giden süreci tetikleyebilir.

İçerik Otomasyonu

İçerik otomasyonları ile web siteleri için otomatik içerikler oluşturulabilir. Bu yöntem ile bir web sitesi, spesifik bir konuda çok fazla içeriğe sahip olacağı için arama motorunda, ilgili konuda üst sıralara çıkabilir. Fakat otomatik içerikler botlar tarafından oluşturulduğu için okunabilirliği yoktur. Bu yöntem arama motorunda yükselmenin yanında içerik üretme maliyetlerini düşürmeye de yöneliktir. Ama kâr değil, zarar ettiren bir yöntemdir.

E-ticaret sitelerinde çok sayıda ürün sayfası vardır ve benzer ürün sayısı da bir hayli fazladır. Söz konusu ürünler için içerik otomasyonu kullanmak pratik bir yöntemdir. Bu sayede yazılmış olan bir içerik, otomasyon sayesinde çoğaltılarak tüm ürünlerin sayfalarına yerleştirilebilir. Size de pratik gibi gelebilir ama ne müşteriler ne de arama motorları bu şekilde düşünmez. Ürün açıklamasında okunabilir bir içerik olmazsa, müşteri o ürün hakkında bilgi alamadığı için alışveriş yapmaz. Ayrıca bu otomatik içerikler özgünleşmiş gibi görünse de arama motoru algoritması spin olduğunu bilir ve site, kara listeye doğru yol alır.

Keyword Stuffing

Keyword stuffing, yani siteye bol miktarda anahtar kelime doldurmak. Bir web sitesinin SEO konusundaki en büyük düşmanlarından biridir bu yöntem. Black Hat uygulamaları kapsamında yoğun bir şekilde kullanılır, çünkü alakalı ve alakasız pek çok aramada siteyi üst sıralara çıkaran bir yöntemdir. Web sitenin kapsamı ne olursa olsun, pek çok farklı alanı kapsayan ve aranma potansiyeli yüksek olan anahtar kelimeler siteye doldurulur ve hem arama motoru hem de kullanıcı kandırılır.

E-ticaret siteleri özelinde baktığımız zaman da bu uygulamayı görmek mümkündür. E-ticaret siteleri satmadıkları ürünlerle ya da vermedikleri hizmetlerle ilgili keyword stuffing uygulayarak müşteri çekmeye çalışırlar. Potansiyel müşterinin siteye gelmesi, hiç aklında yokken bile alışveriş yapmaya meyletmesine etki edebilir. Ama arama motoru algoritmaları bu uygulamaya karşı çok duyarlıdır ve ilgili siteyi spamlamaktan da büyük keyif alır.

Cloaking

Cloaking, tamamen yanıltmaya yönelik bir uygulamadır. Bu tekniğin uygulandığı bir web site, arama sonuç sayfasında kullanıcıya vadettiği içeriği göstermez. Sonuca tıklayan kullanıcı, tamamen farklı bir siteye gider. Arama motoruna sunulan içerik ile kullanıcının ekranına sunulan içerik farklıdır. Amaç web sitesinin farklı aramalarda da üst sıralarda görünmesini sağlamaktır.

Organik Trafik Botları

Site trafiği, pek çok konuda önem arz eder. SEO’nun amaçlarından biri de trafiği artırmaktır zaten. Black Hat SEO, siteye yoğun bir trafik çekebileceğini vadeder. Bunu da organik trafik botları ile yapar. Geliştirilen yazılımlar sayesinde botlar, Black Hat uygulanan siteyi sık sık ziyaret eder. Bu o kadar yaygın kullanılan bir yöntemdir ki trafik satışı yapan web siteler bile vardır. Ama sonuç olarak arama motorları insan ve bot arasındaki farkı anlayabilir. Dolayısıyla bu yöntemin gösterdiği fayda da kısa süre sonra zarar dönüşür.

Black Hat SEO Uygulamalarının Yaptırımları Nelerdir?

Black Hat SEO uygulamaları, arama motoru yasalarının dışında olduğu için bu ortamda suç olarak kabul edilir. Dolayısıyla bu tekniklerin uygulandığı siteler cezalandırılır ve kısa vadeli kazançlara karşılık uzun vadeli kayıplar yaşanır. Sonuçta Google kullanıcıya faydalı olmaya çalışır. Black Hat SEO tarafından kandırıldığı zaman kullanıcıya faydalı olamaz ve bunun faturasını haklı olarak ilgili sitelere keser.

Google’ın iki farklı cezalandırma yöntemi vardır. Bu yöntemlerden biri otomatik, diğeri manueldir. Otomatik cezalandırma, algoritmanın taramasına takılan sitelere algoritma tarafından ceza verilmesidir. Manuel cezalandırma ise Google çalışanları tarafından incelenip kurallara aykırı davrandığı tespit edilen sitelere verilen cezalardır. Manuel inceleme genellikle şikayet üzerine yapılır.

Google, Black Hat SEO uygulayan web sitelerine arama sonuçlarında yükselememe ve kara listeye alma gibi cezai yaptırımlar uygular. İşlenen suçun boyutuna göre üst sıralardaki siteyi alt sıralara atan Google, bir süre bu sitelerin yukarı çıkmasına izin vermez. Rakip sitelerin organik çalışmaları sonucunda ise ceza alan site zamanla sonraki sayfalara kadar düşer. Kara liste uygulaması ise söz konusu sitenin Google dizininden tamamen çıkarılmasıdır.

Black Hat Uygulamaları Sebebiyle Verilen Cezalardan Nasıl Kurtulunur?

Black Hat SEO uygulaması sebebiyle ceza almak, web sitelere ciddi anlamda zarar verir. Fakat Google, belirli şartları yerine getiren siteleri affeder ve arama sonuçlarında hak ettikleri yere çıkmalarına izin verir.

Bu cezalardan kurtulmak için Black Hat SEO uygulamalarını temizlemek ve onların yerine organik SEO çalışmaları yapmak gerekir. Örneğin otomatik içerikleri kaldırarak yerine tamamen özgün ve kaliteli içerikler yerleştirmek bunun için atılabilecek bir adımdır. Keyword stuffing yerine de SEO kuralları kapsamındaki anahtar kelime oranını yakalamak için çalışmalar yapılmalıdır. Bu süreçte Google direktifleri de yerine getirildiği takdirde SEO üzerindeki siyah şapkadan ve onun cezalarından kurtulmak mümkündür.

Backlink Nedir? E-ticarette Backlink Kazanımının Önemi

E-ticaret sitenizin yükselişi için ihtiyacınız olan en temel öğe müşteridir. Aktif ya da potansiyel fark etmeksizin müşterilerin sıklıkla sitenize girmesi, uzun vadede marka bilinirliğinizi artırır. Doğal olarak satışlarınız da aynı oranda artar. İnsanları sitenize çekmenin birden fazla yolu vardır. Sitenize girilebilen birkaç farklı kapı açarsanız, daha fazla kullanıcının sitenize girmesini sağlayabilirsiniz. Backlink alarak sitenize yeni kapılar açabilirsiniz. Peki backlink nedir, neden önemlidir?

Backlink Nedir?

İş ortaklığı, dijital dünyada da varlığını sürdüren bir olgudur. Backlink, web siteleri arasında yürütülen bir iş ortaklığı sayılabilir. Temel tanımı ile backlink; bir siteden başka bir siteye verilmiş olan bağlantıdır. Diğer bir deyişle bir internet sitesinde başka bir internet sitesinin linkinin yayınlanmasıdır. Bu yöntem ile siteler birbirlerine referans olur, kullanıcılara bağlantıya konu olan site önerilir, bağlantı almış olan site ise hem verilen linke tıklayanlar üzerinden yeni ziyaretçiler kazanır hem de arama motoru algoritmalarının gözünde artı puan kazanır.

Bir sitede yayınlanan bir içeriğin bazı bölümlerinde, kullanıcıların tıklayabileceği bağlantılar olur. Bu bağlantılar, kullanıcıyı farklı bir siteye yönlendirir. Örneğin bilgisayar satan bir e-ticaret sitesi, bir teknoloji blogundan backlink alabilir ve bu teknoloji blogu, bilgisayarlarla ilgili bir içeriğinde, backlink alan sitenin bağlantısına yer verir. Kullanıcılar, güvendikleri sitelerde gördükleri bağlantılara da güvenirler ve tıklarlar. Dolayısıyla bu yöntem, bir çeşit referral trafik kaynağı da sayılacaktır. Backlink ücretli ya da ücretsiz bir şekilde alınabilir. Ancak ücretli alımlarla ilgili farklı görüşler mevcuttur ve bu yöntem Google tarafından önerilmemektedir.

Backlink Edinmenin Faydaları Nelerdir?

Backlink edinmenin farklı yolları ve bu yolların farklı etkileri vardır. Doğru yollarla edinilen bağlantılar ise web sitenizi daha başarılı bir hale getirir. Öncelikle Google botları yeni siteleri ve içerikleri keşfetmek için bu linkleri tarar. Bağlantı alan siteler ise botlar tarafından daha sık ziyaret edilir ve daha kısa sürede indekslenir.

Bu linkler belirli bir anahtar kelime özelinde siteye eklenir ve söz konusu site, ilgili anahtar kelimenin arama sonuçlarında daha kolay yükselir. Site daha fazla ziyaretçi alır ve daha geniş kitlelere ulaşır. Yönlendirme bağlantısı alan markanın dijital ortamdaki bilinirliği artar. Bağlantıyı kaliteli bir siteden almak ise kullanıcıların güvenini kazanma konusunda oldukça etkilidir. Aynı zamanda, domain otoritesinin artırılmasına da yardımcı olmaktadır.

NoFollow ve DoFollow Nedir?

Backlink, hem link çıkışının olduğu hem de linkin ulaştığı domain için önemlidir. Bir siteye link yönlendirmesi ile gitmek, o sitenin değerini artırabilir. Aynı zamanda gidilen sitenin, link veren domain adresinin değerini düşürme ihtimali de vardır. Dolayısıyla bir siteye backlink verirken, yani o siteye kefil olurken dikkatli olmalısınız.

Sitenizden verdiğiniz backlinklere “nofollow” ya da “dofollow” etiketleri ekleyebilirsiniz. Bu etiketler Google’a bağlantıyı “takip etme” ya da “takip et” komutu verir. Takip et (dofollow) etiketi, link verdiğiniz sitenin güvenilir olduğuna dair kefil olduğunuz anlamına gelir. Google botları site içeriğinizi tararken “dofollow” etiketini görürse, söz konusu backlink üzerinden o adrese gider ve o sayfayı da tarar. “Nofollow” gördüğünde ise sitenizde kalır ve sizin içeriğinizi taramaya devam eder.

Dolayısıyla “dofollow” etiketin etkisi daha fazladır. Google botlarını da “dofollow” ile otoritesinden ve güvenilirliğinden emin olduğunuz backlink’leri takip etmesi için yönlendirdiğinizi belirtirsiniz.

“Nofollow” özelliğini ise Google botlarına, verilen backlink üzerinden sıralama kredisi ve otorite değeri aktarımı da dahil olmak üzere herhangi bir öneri vermek istemediğiniz durumlarda kullanabilirsiniz. Böylece kullanıcı için faydalı olduğunu düşündüğünüz bir sayfayı, Google botlarının takip etmeyeceği bir backlink olarak kullanıcıya sunabilirsiniz.

E-ticaret Siteleri İçin Backlink Neden Daha Önemlidir?

Bir e-ticaret siteniz varsa doğal olarak satışlarınızın artmasını istersiniz. Ama satışlardan önce artırmanız gereken başka detaylar vardır. Dijitalin gerektirdiği bazı kalemler özelinde artış sağlamanız, totalde satışlarınızın artmasına da katkı sağlar. Backlink, bu artışların bir kısmına destek olur. O nedenle e-ticaret siteleri için backlink ciddi bir önem taşır.

Organik Trafik Artışı

E-ticaret sitenizin trafiğini pek çok yöntemle artırabilirsiniz. Ama sitenizin asıl değerini, organik trafik değeriniz belirler. Organik trafik; sitenizin reklamlardan kaynaklanmayan, doğrudan arama motorlarından gelen trafiktir. Bu trafik SEO çalışmaları sonucu elde edilir ve backlink, SEO’nun bir parçasıdır. Faydalı ve otoriter sitelerden gelecek backlink’ler belirli anahtar kelimeler özelinde site sıralamanızı üst sıralara çıkarabileceği için arama motorundan gelen organik trafik de bu şekilde artırılabilir. Dolayısıyla bu trafik satışa dönebilir ve marka bilinirliğiniz artabilir.

Referral Trafik Kaynağı

Referral trafik, sitenize arama motorları dışında farklı bir domain adresinden gelen trafiktir. En az organik trafik kadar önemli olan bu trafik kaynağı, backlink’ler ile desteklenmektedir. Sitenize organik trafik dışında gelecek olan ek referral trafikler, backlink’lerin sağladığı bir diğer avantaj olarak değerlendirilir. Bu sayede sitenizin referral trafiğini artırmak için backlink’lerden faydalanabilirsiniz.

Otorite Artışı

E-ticaret siteniz için doğru sitelerden backlink alırsanız, sizin sitenizin de “otoriter” olma ihtimali oldukça yükselir. Bir sitenin otoritesi Google tarafından açıkça belirtilmese de bazı araçlar yardımı ile domain otoriteleri tahmini olarak öğrenilebilir. Bunun gibi otoriter sitelerden link almanız sizin de otoritenizi artırmaya yardımcı olacaktır. Otorite artışı demek, kullanıcının güvenini kazanmanın yanı sıra, arama motorlarının size daha çok güvenmesi anlamına gelmektedir.

Bir e-ticaret sitesi için otoritenin en önemli kriterlerden biri olmasının sebebi; yapılan işin doğrudan güven ile alakalı olmasından kaynaklıdır. Bu güven arama motorları tarafından da benimsenmiş bir durumdur. Kullanıcının sitenizi backlink üzerinden ziyaret etmesi referans olarak kabul edilebilirken, Google tarafından “bu site güvenilirdir” olarak nitelendirilmektedir.

Marka Bilinirliği

Backlink alarak e-ticaret siteniz için basit bir PR çalışması da yürütebilirsiniz. Klasik reklam çalışmalarından ziyade bağlantı almak, kullanıcı deneyimi algısı oluşturacağı için daha tutarlı sonuçlar verir. Popüler sitelerden alınacak linkler, sitenizin popülaritesini de artırır. Doğal olarak markanız daha bilinir bir hale gelir. Marka bilinirliğinizi ve değerinizi bu şekilde artırabilirsiniz.

E-ticaret Siteleri Doğal Yollarla Nasıl Backlink Kazanabilir?

Doğal yollardan backlink kazanabilmek son derece zordur. Burada marka bilinirliğinin ve müşteri memnuniyetinin yüksek olması bu sürece yardımcı olan kriterler arasındadır. Bilinirliğiniz yüksek olduğunda kullanıcıların sitenizden bahsetme ihtimali çok daha yüksek olacaktır.

Doğal yollardan backlink edinmek için izleyebileceğiniz birkaç basit yöntem mevcuttur.

E-ticaret sitenizde sattığınız ürünlerin üretici firmalarından backlink isteyebilirsiniz. Elbette aynı markanın ürünlerini satan pek çok site olduğu için rakibiniz de çok olacaktır. Ama gerçekten değerli bir siteniz varsa, markalar sizin bağlantınızı vermeyi tercih edebilir. Bunun daha garanti yolu, bir markanın ya da ürünün bayisi olmaktır. Böylece asıl satıcı siz olursunuz ve kullanıcılar üretici firmanın web sitesi üzerinden doğrudan sizin sitenize yönlendirilir.

Doğal yollarla yönlendirme almak, iş ortaklıkları ile de mümkündür. Bir proje dahilinde çalıştığınız iş ortaklarınız, söz konusu proje ile ilgili sayfalardan sizin sitenize bağlantı verebilir. Bir projede iş ortağı olabileceğiniz gibi o projenin sponsoru da olabilirsiniz. Sponsor olduğunuzda da hem güçlü hem de doğal bir yönlendirme bağlantınız olur.

Sosyal sorumluluk projelerine ve bağış kampanyalarına katılmak da bir çeşit sponsorluk sayılabilir. Bu gibi girişimler marka bilinirliğinizi ve güvenilirliğinizi artırırken doğal bir bağlantıya sahip olmanızı da sağlar.

Sitenizin dijital pazarlama kampanyaları arasında bulunması gereken içerik pazarlaması da doğal bir şekilde yönlendirme almanızı sağlayabilir. İçerik pazarlaması çalışmalarınız dahilinde verimli ve kaynak niteliği taşıyan içerikler üretirseniz, haberiniz yokken bile bir site, içeriğinizi paylaşarak sizin sitenize yönlendirme yapabilir.

Backlink Satın Almak Zararlı Mıdır?

Öncelikle Google’ın backlink satın almayı kesinlikle önermediğini belirtmekte fayda var. Ama bu satın alamazsınız anlamına gelmez. Satın alabilirsiniz fakat son derece hassas davranmalısınız. Örneğin backlink alışverişi ile bir iş ortaklığı yürütebilir ya da iş ortağınızdan destek görebilmek adına onun sitesinden backlink alabilirsiniz ve ona satabilirsiniz. Burada önemli olan konu, para ödeyerek aldığınız bir backlink’in nerede olduğudur. Satın alım sırasında ilgili sitenin otoritesinin yüksek ve güvenilir olmasına dikkat ederek Google’ın canını sıkmadan backlink alabilirsiniz.

Titiz davranarak fayda görebileceğiniz nadir satın alma durumlarının dışında, bir de bilinçsiz satın alımlar vardır. Rastgele bir şekilde satın alacağınız backlinkler Google’daki varlığınızı riske atar. Örneğin yüzlerce backlinki tek seferde satın alıp çok sayıda bağlantı ile sıralamanızı yükseltebileceğinizi düşünebilirsiniz. Fakat bu yönlendirmeler güvenilir olmayan sitelerden, bir anda gelir. Dolayısıyla kısa sürede Google’ın radarına takılır ve backlink satın aldığınız anlaşılır.

Herhangi bir satın alım yapmamış olsanız bile zaman zaman sitenizin backlink olarak bir yerlere eklendiğini görebilirsiniz. Bu durum domain otoritesine zarar veren bir unsura dönüşebilir. Bunu engellemek adına Google Disavow Tool aracını kullanabilirsiniz. Google Disavow Tool aracılığıyla kontrolünüz dışında sitenize verilen backlink’leri engelleyebilirsiniz.

Zararlı Backlink’ler E-ticaret Siteleri İçin Neden Daha Tehlikelidir?

E-ticaret sitelerinin hassasiyeti hemen her uygulamada ön plana çıkar. E-ticaret sitesine sahipseniz, attığınız adımlara diğer site sahiplerinden daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Dolayısıyla zararlı backlinkler, e-ticaret sitelerine iki kat daha fazla zarar verir. Öncelikle “Zararlı backlink nedir?” ondan biraz bahsedelim. Zararlı backlink olarak adlandırdığımız öğeler otoritesi düşük, kumar, bahis, spam ve +18 gibi sitelerden gelen backlink’lerdir.

Zararlı linkler, web sitelerine çok ciddi zararlar verir ve bağlantıyı alan siteyi hem sıralamada hem de otorite anlamında aşağıya doğru çeker. E-ticaret sitelerinin halihazırda çetin bir rekabet ortamı varken bir de alt sıralarda yer almak, doğal olarak satışları da düşürür. E-ticaret siteniz maddi yatırımlar yaptığınız bir iştir ve bu yatırımınızın karşılığını maddi olarak alamadığınız takdirde ciddi zararlara uğrarsınız.

Otoritenizin düşmesi halinde Google’ın sitenize olan güveni azalır. Bağlantı aldığınız site spama düşerse, bu işe ortak olduğunuz için e-ticaret siteniz de spama düşer. Ardından arama motoru sonuçlarında aşağılara, hatta arka sayfalara kadar düşebilirsiniz. Kullanıcılar alışveriş yapmak için üst sıralardaki e-ticaret sitelerini tercih edeceği için maddi kayıplar yaşamanız da muhtemeldir. Bu durumdan göreceğiniz zararı telafi etmeniz çok zordur ve bazen imkânsız hale bile gelebilir.

Hacklink Nedir? Zararları Nelerdir?

Hacklink, black hat SEO taktiklerinden biri olup bir siteyi hackleyerek, izinsiz bir şekilde o siteye başka bir sitenin linkini yerleştirmektir. İşin içinde site hacklemek olduğu için aslında bu bir suçtur. Genellikle otoritesi yüksek sitelere bağlantı yerleştirmek için uygulanır. Fakat bu siteler yerleştirilen hacklinkleri kısa sürede fark eder ve bağlantısı yerleştirilmiş siteyi Google’a şikâyet eder. Bunun sonucunda Google, hacklink uygulayan siteyi dizinden çıkarabilir. Yani söz konusu site, internet ortamındaki varlığını sürdüremez.

E-ticaret Siteleri Backlink Edinirken Hangi Sayfa Türlerine Öncelik Vermelidir?

E-ticaret sitenizde müşterilerinize özgürlük vermeniz önemlidir. Bu özgürlüğü, başka sitelerdeki bağlantılar üzerinden gelen müşterilerinize de vermelisiniz. Dolayısıyla backlink’leri stabil sayfalarınız özelinde almaya özen göstermelisiniz. Spesifik bir ürün için bağlantı almanız, o bağlantı ile gelen müşteriyi tatmin etmeyebilir. Ya da daha doğrusu mevcut ürün kaldırılabilir ve backlink boşa gidebilir. Bu nedenle doğal backlink kazanımında bir çalışmaya gidildiğinde, özellikle kategori veya anasayfa özelinde bir çalışma yapılması tavsiye edilir.

Örneğin cep telefonları ile ilgili bir içerikten bağlantı aldığınızda kullanıcıyı özel bir ürünün sayfasına yönlendirirseniz, kullanıcı bunun reklam olduğunu düşünebilir. Fakat kategori açıldığı takdirde karşısında pek çok seçenek bulur ve seçme özgürlüğüne sahip olduğu için sitede daha fazla zaman geçirir. Bu çalışmayı dönemsel kampanyalarınızı içeren ya da özel günler için oluşturduğunuz sayfalarınız için de uygulayabilirsiniz.

PageSpeed Insights Nedir? Nasıl Kullanılır?

E-ticaret siteleri ile alışveriş merkezleri insanların cebine kadar girdi. Bilgisayardan, tabletten, telefondan alışveriş yapabilmek mümkün. Ürün ve hizmetler de çeşit zenginliğine sahip. Ama kullanıcıların e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmalarının tek sebebi kolaylık ya da çeşitlilik değil. Teknoloji çağına ayak uyduran insanlar için daha önemli bir unsur var: hız. Dijital dünyada her şey bu kadar hızlı yaşanırken bir e-ticaret sitesinin yavaş çalışması söz konusu olamaz. Peki, siz ne kadar hızlısınız? Bu sorunun cevabını PageSpeed Insights ile öğrenebilirsiniz.

Pagespeed Insights Nedir?

PageSpeed Insights, Google tarafından geliştirilen ve sayfa performanslarını ölçümleyen bir web aracıdır. Google I / O Geliştirici Konferansı’nda, 2010 yılında tanıtılan PageSpeed Insights, site sahiplerinin sayfa performanslarını ölçebilmesi, geliştirebilmesi ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmesi adına hizmete açıldı. Çeşitli kaynaklardan beslenerek pek çok farklı metriğin derecesini gösteren araç, söz konusu metriklerini durumunu analiz edebilmek için kullanışlıdır. Ayrıca site sahipleri ve geliştiriciler için yol göstericidir.

 

Google’ın sonu gelmeyen güncellemelerinden nasibini alarak her geçen gün daha da gelişmiş bir hale gelen PageSpeed Insights, deneyimli ya da başlangıç seviyesinde olması fark etmeksizin tüm site sahipleri tarafından kullanılabilecek düzeyde. Türkçe dil desteği var ve ücretsiz.

Google Pagespeed Insights Aracı Ne İşe Yarar?

Google PageSpeed Insights aracı, e-ticaret sitenizin daha verimli bir sayfa performansı sunması için çalışan bir personel gibidir. En önemli özelliği, SEO için kritik öneme sahip sayfa yüklenme hızını ölçebilmesidir. Ayrıca sitenizde var olan bir sayfanın farklı konulardaki performansını ölçer, rapor oluşturur, sorunları bulur ve bu sorunlar için çözümler önerir. Sayfanın hem mobildeki hem de masaüstündeki performansını ölçebilen PageSpeed Insights, bu ölçümleri yaparken hem alan hem de laboratuvar verilerini dikkate alır.

 

Aracın verimli olmasını sağlayan asıl detay, analiz ve raporlama yapmasının ardından sunduğu optimizasyon çözümleridir. Sonuçları listelemeye ve bunlar için ayrıntılı ipuçları sunmaya yarayan PageSpeed Insights, aktif olarak kullanıldığı zaman sitenin yüklenme hızını maksimuma çıkarmaya imkân tanır. Ayrıca bu çözüm önerileri doğrudan Google tarafından sunulduğu için hem güvenilirdir hem de etkili olma özelliği taşır.

Google Pagespeed Skoru Neden Önemlidir?

Google, internet dünyasının en temel iki bireyi, yani site sahibi ve site kullanıcısı arasında köprü görevi görür ve bu görevi mükemmel bir şekilde yerine getirmek için çalışır. Bu nedenle kullanıcının arama sonrası ulaştığı sonuçların “kullanıcı dostu” olması için siteleri bir çeşit sınava tabi tutar. Bu sınavdan alınan puana en önemli katkıyı yapan detaylardan biri de sayfa hızıdır.

 

Sayfa performansına göre Google tarafından bir PageSpeed skoru oluşturulur. Bu skora göre sayfanın hızlı kabul edilmesi için puanın 90 ve üzeri, yavaş kabul edilmesi için 50’nin altı olması gerekir. İki değer arasında kalan puana sahip siteler ise ortalama olarak kabul edilir.

 

PageSpeed skoru, pek çok durum için değerlendirmeye alınan bir detaydır. En önemli etkisi ise arama motoru sonuç sayfasındaki sıralamadır. Google, sitelerin kullanıcı dostu olması için sayfa hızını da bir çeşit SEO ölçütü olarak kabul eder ve sıralamayı bu PageSpeed skoruna göre yapar. Dolayısıyla bu skor, e-ticaret sitenizin arama motorundaki varlığını doğrudan etkiler.

Core Web Vitals (Önemli Web Metrikleri) Nedir? E-Ticaret Siteniz İçin Neden Önemlidir?

Core Web Vitals, Google’ın PageSpeed Insights da dahil olmak üzere pek çok geliştirici aracında yer verdiği ve hem sitelerin geliştirilebilirliğine hem de son kullanıcı deneyimine odaklanan yeni bir ölçüm yöntemidir. Google’ın Mayıs 2021’de geçmeyi planladığı bu önemli Web Metrikleri şöyle sıralanmaktadır:

 

  • Yükleme ölçümleri için En Büyük Zengin İçerikli Boya (LCP)
  • Etkileşim ölçümleri için İlk Giriş Gecikmesi (FID)
    • Chrome DevTools ve Lighthouse araçlarında FID yerine TBT metriği yer alır.
  • Görsel stabilite ölçümleri için Kümülatif Düzen Kayması (CLS)

 

Bu metriklerin e-ticaret siteniz için önemi, yine arama motoru sıralaması ile ilgilidir. Çünkü Google, Önemli Web Metrikleri güncellemesinin ardından, bu metriklerin arama sonuçları sıralama faktörü olacağını da duyurmuştu. Hatta bu metriklerin, temel metriklerden daha belirleyici olacağını da belirtmiştir.

 

Ayrıca bu metriklerin olumlu değerlere sahip olması, e-ticaret sitenizin müşterilerinize sunduğu kullanıcı deneyimini de doğrudan etkiler. Gerçek kullanıcı verileri ile ölçüldüğü için, müşterilerinize nasıl bir deneyim sunabileceğinizi önceden bilirsiniz ve olası olumsuzlukların önüne geçerek müşteri memnuniyetini de artırabilirsiniz.

 

Pagespeed Insights Aracında Hangi Metrikler Ölçülmektedir?

PageSpeed Insights sayfanın yüklenme hızını farklı metriklere ayırarak ölçer. Bu sayede daha detaylı bir analiz sunar ve eğer sorun varsa, sorunun detayına inmeye olanak verir. Ölçüm yaparken Chrome Kullanıcı Deneyimi Raporu (CrUX) veri kümesine ve Lighthouse laboratuvar verilerine bakan aracın ölçtüğü metriklerin ne işe yaradığını bilmek de e-ticaret sitenizi geliştirmeniz açısından size yardımcı olabilir.

İlk Zengin Boya (FCP)

First Contentful Paint (FCP) metriği, Türkçe karşılığında olduğu gibi bir çeşit boyamayı ifade eder. Kullanıcı bir sayfaya girdiğinde bembeyaz bir ekrandan ziyade bazı kısımları boyanmış bir ekran görür. Bu boyanmış alanlar sayesinde, sayfanın yüklenmesi tamamlandığında hangi kısımlarda içerik göreceğini önceden bilir. FCP, beyaz ekrandaki içerik içeren bölümlerin boyanma süresini ölçen metriktir. Hızlı kabul edilen yüksek performanslı sitelerde bu metriğin süresi 1,5 saniyedir.

En Büyük Zengin İçerikli Boya (LCP)

Largest Contentful Paint (LCP), sayfaya giren kullanıcıya sayfanın ne içerdiği ile ilgili anlamlı bilgiyi veren oluşumu ifade eder. Bu metrikte sayfadaki en büyük görsel ya da metinsel blok dikkate alınır ve o bloğun anlamlı bir görünüme ulaşma süresi ölçülür. Google bu sürenin, sayfaya girişten itibaren 2,5 saniye olmasını önerir.

İlk Giriş Gecikmesi (FID)

PageSpeed Insights aracının hassas metriklerinden biri olan First Input Delay (FID), kullanıcının yaptığı ilk eylem ile tarayıcının harekete geçmesi ya da yanıt vermesi arasında geçen süreyi ifade eder. Bu eyleme örnek olarak bir alana e-posta vb. bir bilgi girmek, menüden bir seçeneğe tıklamak, mobilde açılır menüyü açmak gibi işlemler gösterilebilir. Google’ın bu metrikte sayfa sahiplerine önerdiği maksimum süre 100 milisaniyedir.

Kümülatif Düzen Kayması (CLS)

Bir sayfadaki öğeler beklenmedik bir şekilde kayabilir, titreyebilir ya da sahip olduğu konumun dışına çıkabilir. Bu durum kullanıcı deneyimi olumsuz etkiler. Cumulative Layout Shift (CLS) metriği de bu beklenmedik düzen kaymalarını ölçer ve ölçüm sonucu bir puan belirler. Google, iyi bir kullanıcı deneyimi için bu metrikteki puanın 0.1’den düşük olmasını önerir.

Hız Endeksi

PageSpeed Insights, Hız Endeksi metriği ile sayfanın yüklenme aşamasında, içeriğin görüntülenme hızını ölçer. Bu aşamada sayfada bulunan çerçevelerin arasındaki görsel ilerleyişi, bir çeşit video kaydı yaparak hesaplar. Ardından bir Hız Endeksi puanı oluşturur. Hız Endeksi gösterilirken metriğin hızı renklerle kodlanır. Sayfanın Yeşil (Hızlı) kodlanması için bu metriğin 4.3 saniyeden daha hızlı olması beklenir.

Toplam Engelleme Süresi (TBT)

Total Blocking Time (TBT), yüklenen sayfanın tamamen etkileşimli bir hale gelmeden önce ne kadar süre etkileşimsiz olduğunu ölçmeye yarayan bir metriktir. Bir bakıma sayfanın etkileşimlere vereceği cevabın gecikme süresini hesaplar. Google’a göre iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmek için sayfanın TBT hızı 300 milisaniyeden az olmalıdır.

Etkileşim (Etkileşime Hazır Olma) Süresi (TTI)

Bir sayfanın kullanıcı için kullanıma hazır olma, yani tam etkileşimli hale gelme süresi Time to Interactive (TTI) metriği ile ölçülür. Sayfa FCP ile ölçülen yararlı içeriği gösterdiğinde, görünür sayfa öğeleri için olay işleyicileri kaydedildiğinde ve 50 milisaniye içinde kullanıcı etkileşimlerine yanıt verdiğin “tam etkileşimli” olarak kabul edilir. Hızlı kabul edilen sitelerin etkileşime hazır olma süresi yaklaşık 2,2 saniye civarındadır.

 

E-Ticaret Siteniz İçin Mobil Site Hızına Neden Önem Vermelisiniz?

E-ticaret siteniz, mükemmel bir kullanıcı deneyimi sunmak adına her zaman hızlı olmalıdır. Ama mobilde, kusursuz olmalıdır. Çünkü bir yandan mobil kullanıcıların sayısı artarken bir yandan da Google sayfalara mobil öncelikli indeksleme uygulayacağını 1 Temmuz 2019’da açıklamıştır. Google’ın tüm web’i mobile göre indekslemesi ise mobil site hızını kritik önem derecesine taşımaktadır. Kısacası mobil site hızı hem müşterilerinizi hem de Google’ı memnun etmek için önemlidir.

 

Mobil internet kullanımındaki artış, gözle görülebilecek boyuta ulaşmış durumda. E-ticaret sitenize mobil erişim sağlayan kullanıcı sayılarına bakmanız, bu konuda sizi aydınlatabilir. Dolayısıyla e-ticaret sitenizin hem görünümünü hem de hızını mobile optimize etmeniz artık bir zorunluluktur.

 

SEO çalışmasının bir parçası olan site hızı, artık tamamen kullanıcı odaklı bakan arama motorlarını ve elbette ki müşterilerinizi tatmin etmek için son derece önemlidir.

Contact

Bağlanın

Ürünlerimiz veya hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için
bizimle iletişime geçmenizi rica ederiz .

Projeniz Hakkında Konuşalım

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut.

Fikriniz Hakkında Konuşalım

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut.

İçeriğiniz Hakkında Konuşalım

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut.

+90 543 349 16 97

Contact