1 Kasım 2024 RACGRUP

Heat Map (Isı Haritası – Yoğunluk Haritası) Nedir?

Heat Map (Isı Haritası) Nedir? Neden Kullanılır?

Isı haritaları, veri analizinde çok kullanılan bir yaklaşımdır ve web site analizle sınırlı değildir. Ancak internet sitelerinde, kullanıcı etkileşimini, dönüşümünü ölçmek adına çok faydalı bir araçtır. Ziyaretçilerin sayfada en çok nereye tıkladığı, nereye baktığı, gözlerini nereye çevirdikleri site yöneticileri için önem taşır. Tüm veriler bir araya geldiğinde, ortaya anlamlı bir sonuç çıkar. Örneğin kullanıcıların en çok zaman geçirdiği bölgelere, bir call to action butonu koymak iyi fikir olabilir. Web site tıklama haritalarını aşağıdaki gruplar kullanabilir:

  • UX tasarımcılar: Kullanıcı deneyimi tasarımcıları, site heat map ile tasarım analizi yapabilir.
  • Pazarlama çalışanları: CTA, banner veya ürünlerin yerleşiminde ısı haritasını dikkate alabilir.
  • Veri bilimi uzmanları: Veri uzmanları, ısı haritası verilerini analiz ederek güncelleme talep edebilir.
  • Yöneticiler: Isı haritasından çıkan kullanıcı eğilimlerini, ürün geliştirme sürecinde kullanabilir.

Sitedeki geliştirme sürecinde, aşağıdaki aşamalarda ısı haritasını kullanmak avantaj sağlar:

  • Erişilebilirlik testi: Web/mobil sitelerin kullanıcılar için işlevselliğini test etmeye yarar.
  • İçerik optimizasyonu: Blog içerik performansını, CTA butonları üzerinden ölçmeye yarar.
  • Dönüşüm: Dönüşüm oranı optimizasyon (CRO) ölçümünde kullanılabilen bir analizdir.
  • A/B testi: Sayfadaki değişikliklerin etkilerini somut şekilde ortaya koyan bir analizdir.

Isı haritaları, kullanıcıların sitenizde hangi alanlarda zaman geçirdiğini, en çok nerelere tıkladığını ve hangi bölgeleri kaydırdığını analiz eder. Bu veriler, tasarım ve pazarlama stratejilerinizi optimize etmenize yardımcı olabilir.

Hotjar Nedir?

Site Isı Haritasının Faydaları Nedir?

Heat Map

Web analiz araçları, kullanıcılar hakkında birçok bilgiye erişme şansı sunabilir. Örneğin oturum sayısı, dönüşüm sayısı, ortalama oturum süresi ve erken çıkış oranı bunlar içindedir. Fakat bu veriler, esas kritik noktayı göstermez: Kullanıcı deneyimi. Örneğin, bir form veya ürün satın alma bağlantısı kötü dönüşüm alabilir. Bunun nedenini anlamak için, kaydırma haritaları veya click map gibi bir ısı haritası kullanmak faydalıdır. Heat map nedir ve hangi avantajları sağlar diyenler için en önemli yanıt budur. Kullanıcıların, web site veya uygulamada hangi alanlardan memnun, hangilerinden memnuniyetsiz olduğunu rahatça anlarsınız.

Heat map faydaları içinde, bu başlıklar da çok önemlidir:

  • Kullanıcıların hangi ürün ve hizmetlere yüksek ilgisi olduğunu anlayabilir ve yatırım yapabilirsiniz.
  • Dönüşüm almayan ürün ve hizmetleri iyileştirebilir, sorunları her açıdan analiz edebilirsiniz.
  • Optimizasyon çalışmaları sonucunda, sayfada kalma oranı artacağından SEO performansı iyileşir.
  • Ziyaretçiler daha iyi deneyim yaşadığı için, sadakat seviyeleri de artacaktır.

Isı haritası, web sitenizin ziyaretçi davranışlarını analiz ederek hangi alanların daha fazla ilgi gördüğünü ve hangi bölgelerin az kullanıldığını anlamanıza olanak sağlar. Bu sayede kullanıcı deneyimini geliştirmek için stratejik iyileştirmeler yapabilirsiniz.

Heat Map (Isı Haritası) Çeşitleri Nelerdir?

Isı haritası türleri, her biri farklı kullanıcı deneyimini ölçmeye yarayan modellerdir. Bazıları, ziyaretçilerin sitede gezindiği bölgeleri analiz ederken bazıları ise tıklama hareketinin hangi butonlara yoğunlaştığını gözlemlemeyi sağlar. Heat map çeşitleri şu şekildedir:

  • Tıklama haritaları
  • Kaydırma haritaları
  • Fare izleme haritaları
  • Göz izleme haritaları
Sitemap Nedir?

Tıklama Haritaları (Click Map)

Click map, veya tıklama haritaları bir web sitesinde en çok hangi alanlara tıklama yapıldığını gösterir. Renk paleti genellikle, kırmızı ile mavi arasında değişir. Tıklama haritasında, en yoğun tıklama işlemi olan bölgeler kırmızı ile gösterilirken, mavi tonlarına sahip bölgeler en az tıklamanın yapıldığı yerlerdir. Mobil site veya uygulamalarda ise, kullanıcıların ekranda dokunduğu bölgeler ısı haritası içinde gösterilir. Önemli bir aksiyon (call to action) butonunun rengi maviye daha yakınsa, bu durum istenen dönüşümün alınmadığını gösterir.

Click map (tıkladıkları alanlar), scroll map (kaydırma hareketleri) ve mouse tracking map (fare hareketleri) gibi ısı haritası türleri, kullanıcıların web sitenizde nasıl hareket ettiğini görselleştirir. Bu verilerle, dönüşüm oranı optimizasyonu ve kullanıcı deneyimi iyileştirmeleri yapılabilir.

Kaydırma Haritaları (Scroll Map)

Scroll map veya kaydırma haritası, kullanıcıların sayfayı aşağı kaydırma hareketini analiz eder. Kaydırma haritaları, ziyaretçilerin en çok hangi bölgede kaldığına ilişkin fikir verir. Kırmızı ve turuncu, yoğun trafiğin olduğu bölgeleri ifade ederken, sarı ve mavi tonları kullanıcıların az zaman geçirdiği bölgeler anlamına gelir. Kaydırma hareketinin yüksek olduğu açılış sayfaları, call to action butonlarının yerleşimi için idealdir.

Tıklama haritaları, kaydırma haritaları, fare izleme haritaları ve göz izleme haritaları olmak üzere dört ana ısı haritası türü vardır. Her biri farklı kullanıcı davranışlarını analiz ederek site optimizasyonuna yardımcı olur.

Fare İzleme Haritaları (Mouse Heat Map)

Isı haritası türleri içinde yer alan fare izleme haritaları, kullanıcıların web site deneyimi esnasında fare imlecini en çok hangi bölgelerde gezindirdiğini gösterir. Mouse heat map verilerine göre kullanıcıların yoğunlaştığı bölgelere reklam banner’ı yerleştirebilir, önemli butonları koyabilirsiniz. Öte yandan SEO optimizasyon sürecinde de mouse heat map, sitede kalma süresini artırabilecek içgörüler sunabilir.

Göz İzleme Haritaları (Eye Tracking Heat Map)

Göz izleme haritaları, ziyaretçilerin sitedeki alanları sabitlemesini analiz eder ve içeriklere kaç kez bakıldığını analiz eder. Eye tracking heat map sayesinde ziyaretçilerin, sitede hangi içeriklere daha çok baktığını görmek mümkündür. Diğer ısı haritası türlerinde olduğu gibi çok bakılan bölgeler kırmızı olurken, az bakılan bölgeler mavi tonlarındadır.

Heat Map (Isı Haritası) Siteleri Nelerdir?

Heat Map

Ücretli veya ücretsiz olarak, web site – mobil uygulama ısı haritası analizi için, aşağıdaki araçları kullanabilirsiniz:

  • Smartlook
  • Hotjar
  • Crazy Egg
  • Mouseflow
  • Microsoft Clarity
  • VWO
  • FullStory
  • Lucky Orange

Heat Map (Isı Haritası) Renk Paleti Nasıl Seçilmeli?

Web site ısı haritası oluşturma aşamasında, renk paleti seçimi önemli bir konudur. Çünkü yanlış renk paleti seçimi, kullanıcı verilerini yanlış okuma anlamına gelir. Veri analizinin sorunsuz olması için, renk geçişleri iyi şekilde yapılandırılmalıdır. Genellikle geçişlerin hafif olması daha iyi analize katkı sağlar. Sert geçişler ise, sitedeki kullanıcı deneyimini olduğundan farklı aktarabilir. Aşağıdaki renk paleti oluşturma araçlarını kullanabilirsiniz:

  • VWO: Mevcut renk paletlerini özelleştirmeyi sağlar, ısı haritası renklerini düzenler.
  • Python Seaborn: Proje için en iyi renk paleti önerisini yapabilir, API üzerinden kullanım mümkündür.

Sonuç olarak, ısı haritaları veri görselleştirme sürecinin önemli bir parçasıdır. Kullanıcı davranışının analizini okumak, projeleri iyileştirmek adına ısı haritası doğru kaynaklardan biridir. Mobil veya masaüstü siteler için farklı araçlar ve yaklaşımlar söz konusudur. İyi bir renk paleti kullanımı ile UX sürecini heat map araçları ile doğru okuyabilir, sitenizi ziyaretçiler açısından daha iyi bir noktaya getirebilirsiniz.

Contact

Bağlanın

Ürünlerimiz veya hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için
bizimle iletişime geçmenizi rica ederiz .

Projeniz Hakkında Konuşalım

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut.

Fikriniz Hakkında Konuşalım

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut.

İçeriğiniz Hakkında Konuşalım

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut.

+90 543 349 16 97

Contact